Onze projecten:

Het Kunstfestival voor Kinderen, creatieve workshops voor basisscholen en nog veel meer

Onze projecten

  • 17 juni 2023: Kunstfestival voor Kinderen Bennekom
  • april 2023: Kronen voor Koningsdag
  • 2 juli 2022: Kunstfestival voor Kinderen Bennekom
  • april 2022: Kronen voor Koningsdag
  • Juli -aug. 2021: Kunstfestival voor Kinderen: In Mootjes Gehakt!
  • Nov. 2020: Aanbod van 3 verschillende creatieve workshops voor basisscholen in de Gemeente Ede.
  • Juni 2020: Kunstfestival voor Kinderen Thuis-Editie

17 Juni 2023: Kunstfestival voor Kinderen in Bennekom.

Dit jaar alweer de 8ste editie van het Kunstfestival voor Kinderen in Bennekom! Op 17 juni verandert het centrum van Bennekom weer in een bruisend creatief festival. Het festival omvat een aantal uitdagende workshops voor kinderen, geïnspireerd op ‘bekende’ kunstenaars, stromingen of technieken, en de workshops worden gegeven door lokale kunstenaars. Ook de allerkleinsten kunnen mee doen op het Dreumes- en Peuterplein. Het kunstfestival duurt van 11 en 16 uur en alle workshops zijn gratis. Omdat alle kinderen mee moeten kunnen doen, ongeacht het inkomen van de ouders. Voor de financiering gebruiken we o.a. de waardecheques van Ede Doet.

Kronen voor Koningsdag Bennekom

April 2023: Kronen voor Koningsdag

Ook dit jaar werken we samen met Koningsdag Bennekom. Als alternatief voor het ballonen oplaten maken we Koningskronen in de Kunstfactorij. De vrolijkste, gekste of deftigste kroon kan een prijs winnen! De kronen worden gemaakt van waardevol restmateriaal in het kader van hergebruik en duurzaamheid. .

2 juli 2022: Kunstfestival voor Kinderen Bennekom

Dit jaar konden we eindelijk weer een regulier Kunstfestival voor Kinderen organiseren! Alweer de 7de editie, het is inmiddels echt een traditie geworden in Bennekom. Dit jaar lag het accent wat meer op technieken en op recycling, een leuke uitdaging. Kinderen mochten bv weven met allerlei verschillende materialen, van wol tot fiets binnenbanden. Ze mochten knuffels pimpen à la Tjeempie Dessert Weavers, etsen maken met Tetrapak (je eigen melkpak) of Japanse visvlaggen maken of lekker schilderen op lp’s. Uiteraard mochten de kinderen ook de Bennekomse Beestenbende weer beschilderen en deze staat nu te pronken in een etalage van een leegstaande winkel. Speciaal voor de kleintjes was er het Dreumes en peuterplein waar kinderen o.a. zelf paardjes mochten beschilderen en het duo Roze Wolke Wietje en Roze Wolke Fytje konden ontmoeten om een mooi woordje te vertellen. Hier werd ook voorgelezen door Cultura en konden ze trommeltjes maken van lege yoghurtemmertjes. Zoals altijd stond de langste rij voor de stencil workshop, zelf je eigen stencil spuiten met een spuitbus blijft de topper. 

Kronen voor Koningsdag Bennekom 2022

In 2022 zocht Koningsdag Bennekom naar een alternatieve activiteit voor de traditionele ballonnenwedstrijd. In overleg met de Kunstfactorij werd een Koningskronen-wedstrijd bedacht, wie maakt de vrolijkste, gekste of deftigste kroon? In de weken voorafgaand aan Koningsdag werden er twee workshops georganiseerd waar kinderen gratis een Koningskroon mochten maken. Uitgangspunt was het gebruik van restmateriaal. Dankzij de creativiteit en fantasie van de kinderen ontstonden er geweldige kronen! In totaal wonnen 6 kronen een prijs.

10 juli t/m 28 aug. 2021:Kunstfestival voor Kinderen: In Mootjes Gehakt!

Als gevolg van de corona-maatregelen was het ook dit jaar niet mogelijk om een regulier Kunstfestival voor Kinderen te organiseren. Na het Thuis-Editie Cadeau-Pakket van 2020 hebben we daarom besloten om dit jaar het kunstfestival in mootjes te hakken.  In plaats van 1 dag héél véél workshops hebben we héél véél dagen 1 workshop gegeven, en dat vier keer per dag, 6 weken lang.  In totaal leverde dat 72 workshops op!

Net als ander jaren was er een heel divers aanbod van workshops. Van schilderen in de stijl van Mondriaan op elpees tot een beeld maken á la Stefan Daniel Lazurescu, van een onleesbaar boek maken in de stijl van Bruno Munari tot de bus beschilderen van Berbar.

Veel kinderen hebben meegedaan aan de workshops van het Kunstfestival voor Kinderen en waren enthousiast. Er zijn veel mooie werkstukken gemaakt. Net als andere jaren werden de workshops bedacht en gegeven door lokale kunstenaars. Bij het bedenken van de workshops is steeds uitgangspunt geweest om te werken met waardevolle restmaterialen in het kader van duurzaamheid.

Aanbod van creatieve workshops voor basisscholen in de Gemeente Ede.

Een feestelijk lustrum! Dit jaar zou ik voor de vijfde keer een Kunstfestival voor Kinderen organiseren in Bennekom. En voor het eerst een Kunstfestival voor Kinderen in Lunteren. Maar helaas, i.v.m. de Corona-maatregelen konden de geplande Kunstfestivals voor Kinderen niet doorgaan. In overleg met de Gemeente Ede is besloten om de subsidie die voor deze kunstfestivals was gereserveerd op een alternatieve wijze te besteden aan kunst en kinderen. De Kunstfactorij heeft daarom, samen met Jenny Barten en Juliette Calis, drie creatieve workshops bedacht voor basisscholen. Dankzij de subsidie kunnen wij een aantal scholen in de Gemeente Ede één van onderstaande workshops gratis aanbieden.

Wilt u met uw school graag een workshop cadeau krijgen? Geef aan welke workshop u graag zou willen hebben en waarom. We stellen in totaal 30 workshops gratis beschikbaar, 20 voor de onderbouw, 5 voor de middenbouw en 5 voor de bovenbouw.

Wij selecteren uit de aanvragen 30 scholen. De workshops worden als pakket geleverd, incl. alle materialen en een lesbrief. We zijn uitgegaan van 30 leerlingen per klas. Als er meer kinderen in de klas zitten dan passen wij de hoeveelheid materialen aan.

Bij de workshops kan begeleiding worden ingekocht van Barten of Calis á 45 euro per uur.

Workshop voor onderbouw: Scheuren en plakken a la Eric Carle.

Workshop voor Onderbouw: Collage maken geïnspireerd op Eric Carle.
Speciaal voor de jongste leerlingen heeft Jenny Barten een vrolijke collage-workshop bedacht geïnspireerd op de illustraties van Carl, welbekend van prentenboeken als ‘Rupsje Nooitgenoeg’. De leerlingen krijgen een vel karton op A5 formaat, handgeverfde stukken papier, wiebeloogjes en een zwarte fine-liner. Ze mogen zelf de papieren in snippers scheuren en een vrolijk fantasiedier maken.
Prijs: 175,- incl. btw voor 30 leerlingen.

Workshop voor Middenbouw: Tekenen en schilderen op oud-Griekse wijze.

Juliette Calis heeft voor de middenbouw een uitdagende tekenworkshop ontwikkeld geïnspireerd op de Griekse mythologie. In deze verzameling van verhalen binden de goden continu de strijd aan met elkaar. Zelfs na 20 eeuwen zijn de goden, helden en mythische wezens nog steeds populair. Denk bv aan het spel Apotheon van Playstation, het paard Pegasus van Lego of Fluffie alias monsterhond Cerberus, bewaker uit de onderwereld uit de boeken van Harry Potter.

De oude Grieken gebruikten rode en zwarte kleislib om hun mythologische verhalen als een soort strips zonder tekst op hun vazen en schalen te tekenen en schilderen. In deze workshop gaan we aan de hand van spannende verhalen uit de Griekse mythologie een favoriet mythologisch figuur op een paneel tekenen en schilderen met precies dezelfde rode en zwarte aardkleuren als de oude Grieken gebruikten. De leerlingen krijgen een paneel geverfd met sienna-kleurige schoolbordverf en contékrijt.

Prijs: 345,- incl. btw voor 30 leerlingen.

Workshop voor de Bovenbouw: Pinguïn maken geïnspireerd op William Sweetlove.

Voor de leerlingen van groep 7 en 8 heeft Jenny Barten een uitdagende workshop bedacht geïnspireerd op het beeld van een pinguïn van William Sweetlove. Sweetlove is een kunstenaar die pop-art kunstwerken maakt met een duidelijk sociaalkritisch karakter. Het veranderende klimaat en de gevolgen hiervan voor de natuur is een belangrijk thema in zijn kunst. Met zijn werken wil hij maatschappelijk problemen als massaconsumptie, vervuiling, global warming, plastic soep en het verdwijnen van flora en fauna in de kijker zetten. De pinguïn die de leerlingen in deze workshop gaan maken is een drie-dimensionaal beeld van metaal, papier en spijkerstof. Op de rug heeft de pinguïn een emmertje waarin hij afval kan verzamelen. De workshop kan in twee lessen worden verdeeld, de eerste les maken de leerling de basisvorm, in de tweede les wordt de basis omwikkeld met spijkerstof. De leerlingen krijgen buigbaar metaaldraad, krantenpapier, tape, stroken spijkerstof, knopen, spelden en een klein bakje. Alle stappen worden duidelijk geïllustreerd in de lesbrief.

Prijs: 345,- incl. btw voor 30 leerlingen.

Juni 2020: Kunstfestival voor Kinderen Thuis-Editie cadeau-pakket

Helaas, door de Corona-maatregelen is er dit jaar geen Kunstfestival voor Kinderen in ‘t Centrum van Bennekom. Maar om alle kinderen in de vakantie een hart onder de riem te steken, hebben we dit jaar een Thuis-Editie cadeau-pakket bedacht. Voor alle leerlingen van basis-scholen in Bennekom, ruim 1600, hebben we een uitdagend workshoppakket bedacht, met opdrachten en materialen. Er zijn drie verschillende versies, voor de onder-, midden en bovenbouw. Alle opdrachten zijn online te vinden. Heel veel plezier met deze Thuis-Editie!